dinsdag 27 mei 2014

Artrose in de heup of knie

Artrose in de heup of knie

Artrose is een gewrichtsaandoening waarbij achteruitgang van het gewrichtskraakbeen te zien is. In de volksmond wordt dit ook wel slijtage of gewrichtsslijtage genoemd. Het kan in velen gewrichten in het lichaam voor komen maar vandaag zal ik vooral aandacht besteden aan artrose in de heup en knie.

Hoe kun je artrose in de heup of knie herkennen?

Karakteristiek voor artrose is de stijfheid in gewrichten vooral wanneer men enkele uren niet bewogen heeft. Dit kan bijvoorbeeld in de ochtend zijn wanneer u opstaat na een lange nacht te hebben stil gelegen. Ook kan er gedacht worden aan stijfheid wanneer u net een hele tijd gezeten heeft. Deze startproblemen brengen stijfheid en soms pijn met zich mee maar verdwijnen zodra u weer een tijd in beweging bent geweest.

Ook kenmerkend aan artrose is dat klachten langzaam en geleidelijk toenemen in de loop van velen jaren. Soms merken personen met artrose op dat zij gewrichten horen of voelen kraken.

Het ontstaan van artrose

Het toenemen van de leeftijd gaat gepaard met verschillende vormen van achteruitgang in het menselijk lichaam. Artrose is een van deze degeneratieprocessen waarop de kans toeneemt naarmate mensen ouder worden.

Artrose kan op twee manieren ontstaan. Het gezonde kraakbeen in het gewricht krijgt een lange tijd meer belasting dan het aan kan waardoor slijtage optreed. Ook kan het zijn dat het kraakbeen zwakker is geworden door een lange tijd immobilisatie (bv. gips of bed rust na operatie), wanneer het daarna weer normaal belast wordt kan het deze krachten niet aan waardoor er slijtage optreed.
Waar normaliter een beetje vering in het gewricht zit door het kraakbeen is deze nu beschadigd. Het kraakbeen zelf is niet aangesloten op zenuwen en kan dus geen pijn geven. De pijn wordt veroorzaakt door omliggende structuren zoals kapsels, banden en peesaanhechtingen.

De invloed van bewegingsgedrag en artrose
De knie en de heup zijn gewrichten die veel gewicht van het lichaam dragen. Om artrose te voorkomen is het daarom belangrijk deze gewrichten zo gelijk mogelijk te belasten. Vaak is een gewenning meer op 1 been te staan, bijvoorbeeld altijd op rechts. Deze heup en knie krijgen dan veel meer belasting dan het linker gewricht waardoor er sneller artrose kan ontstaan.
Wanneer de artrose eenmaal is ontstaan gaat men vaak minder bewegen. Het op gang komen is namelijk stijf en pijnlijk en werkt soms ontmoedigend. Dit terwijl bewegen erg belangrijk is om een goede conditie van het lichaam maar ook van de gewrichten te behouden. Minder bewegen betekend namelijk automatisch een achteruitgang van de gewrichten en sterkte van de spieren en botten.
Naast de hoeveelheid beweging is het ook belangrijk goed te blijven bewegen. Pijn in rechter heup kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat u het gehele gewicht op het linker been zet. Nadat u mijn verhaal gelezen heeft kunt u wel begrijpen dat hierdoor slijtage in het linker been ook op de loer ligt.

Wat kunt u doen om de klachten te verminderen
Hierboven is al genoemd dat het erg belangrijk is goed bewegingsgedrag te behouden. Dit betekend bijvoorbeeld dat u voldoende blijft bewegen en daarnaast houdingen en bewegingen probeert uit te voeren met een zoveel mogelijk symmetrie. Geef het lichaam ook voldoende tijd om uit te rusten na inspanning zodat het zich kan klaarmaken voor de volgende taken.

Door artrose ontstaat er vaak een instabiliteit van het gewricht. Dit komt doordat door de afbraak van kraakbeen in het gewricht de botuiteinden dichter bij elkaar komen te staan. De banden zijn nog gewend aan de langere afstand en kunnen daarom bijvoorbeeld de knie minder goed stabiel houden. Er kunnen oefeningen worden gedaan om spierkracht rond het gewricht te vergroten zodat deze gedeeltelijk de functie van de banden kunnen overnemen. Deze oefeningen geven meer stabiliteit en kunnen pijnklachten verminderen.

De heup en knie dragen veel gewicht. Bij overgewicht is het daarom raadzaam af te vallen. Hierdoor hebben de gewrichten minder belasting en zullen klachten verder afnemen.

Artrose kan niet volledig worden terug gedraaid. De ontstane schade in het gewricht zal blijven. Bij ernstige pijnklachten kan er wel een heup- of knieprothese worden geplaatst. Vaak is het raadzaam eerst te proberen of oefentherapie Cesar of fysiotherapie een verschil kan maken. Veel wetenschappelijke artikelen hebben namelijk aangetoond dat deze de klachten aanzienlijk kunnen verbeteren.

Oefentherapie Cesar
Ieder lichaam is anders en iedereen beweegt op een andere manier. Met behulp van Oefentherapie Cesar leert u zich bewust te worden van uw eigen bewegingsgedrag. Op deze manier kunt u zelf de klachten helpen voorkomen, verminderen of verdwijnen.

Benieuwd geraakt of ik iets voor u of uw naasten kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met mij op voor een onderzoek. Hierin kan ik onderzoeken of ik iets voor u kan betekenen.

U kunt contact met mij opnemen middels:
  • 06 - 12 60 94 31 
  • martine@oefentherapiedomus.nl

 Meer informatie is te vinden op www.oefentherapiedomus.nl


Bronnen
De volgende bronnen zijn gebruikt om deze blog samen te stellen:
  •          A.N. de Wolf, J.A.M. Mens. Aandoeningen van het bewegingsapparaat. 2005.
  •          J.A.N. Verhaar, J.B.A. van Mourik. Orthopedie. 2008.
  •          www.reumafonds.nl
  •          Vereniging bewegingsleer Cesar.  Richtlijn artrose heup en knie. 2004.


·