dinsdag 27 mei 2014

Artrose in de heup of knie

Artrose in de heup of knie

Artrose is een gewrichtsaandoening waarbij achteruitgang van het gewrichtskraakbeen te zien is. In de volksmond wordt dit ook wel slijtage of gewrichtsslijtage genoemd. Het kan in velen gewrichten in het lichaam voor komen maar vandaag zal ik vooral aandacht besteden aan artrose in de heup en knie.

Hoe kun je artrose in de heup of knie herkennen?

Karakteristiek voor artrose is de stijfheid in gewrichten vooral wanneer men enkele uren niet bewogen heeft. Dit kan bijvoorbeeld in de ochtend zijn wanneer u opstaat na een lange nacht te hebben stil gelegen. Ook kan er gedacht worden aan stijfheid wanneer u net een hele tijd gezeten heeft. Deze startproblemen brengen stijfheid en soms pijn met zich mee maar verdwijnen zodra u weer een tijd in beweging bent geweest.

Ook kenmerkend aan artrose is dat klachten langzaam en geleidelijk toenemen in de loop van velen jaren. Soms merken personen met artrose op dat zij gewrichten horen of voelen kraken.

Het ontstaan van artrose

Het toenemen van de leeftijd gaat gepaard met verschillende vormen van achteruitgang in het menselijk lichaam. Artrose is een van deze degeneratieprocessen waarop de kans toeneemt naarmate mensen ouder worden.

Artrose kan op twee manieren ontstaan. Het gezonde kraakbeen in het gewricht krijgt een lange tijd meer belasting dan het aan kan waardoor slijtage optreed. Ook kan het zijn dat het kraakbeen zwakker is geworden door een lange tijd immobilisatie (bv. gips of bed rust na operatie), wanneer het daarna weer normaal belast wordt kan het deze krachten niet aan waardoor er slijtage optreed.
Waar normaliter een beetje vering in het gewricht zit door het kraakbeen is deze nu beschadigd. Het kraakbeen zelf is niet aangesloten op zenuwen en kan dus geen pijn geven. De pijn wordt veroorzaakt door omliggende structuren zoals kapsels, banden en peesaanhechtingen.

De invloed van bewegingsgedrag en artrose
De knie en de heup zijn gewrichten die veel gewicht van het lichaam dragen. Om artrose te voorkomen is het daarom belangrijk deze gewrichten zo gelijk mogelijk te belasten. Vaak is een gewenning meer op 1 been te staan, bijvoorbeeld altijd op rechts. Deze heup en knie krijgen dan veel meer belasting dan het linker gewricht waardoor er sneller artrose kan ontstaan.
Wanneer de artrose eenmaal is ontstaan gaat men vaak minder bewegen. Het op gang komen is namelijk stijf en pijnlijk en werkt soms ontmoedigend. Dit terwijl bewegen erg belangrijk is om een goede conditie van het lichaam maar ook van de gewrichten te behouden. Minder bewegen betekend namelijk automatisch een achteruitgang van de gewrichten en sterkte van de spieren en botten.
Naast de hoeveelheid beweging is het ook belangrijk goed te blijven bewegen. Pijn in rechter heup kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat u het gehele gewicht op het linker been zet. Nadat u mijn verhaal gelezen heeft kunt u wel begrijpen dat hierdoor slijtage in het linker been ook op de loer ligt.

Wat kunt u doen om de klachten te verminderen
Hierboven is al genoemd dat het erg belangrijk is goed bewegingsgedrag te behouden. Dit betekend bijvoorbeeld dat u voldoende blijft bewegen en daarnaast houdingen en bewegingen probeert uit te voeren met een zoveel mogelijk symmetrie. Geef het lichaam ook voldoende tijd om uit te rusten na inspanning zodat het zich kan klaarmaken voor de volgende taken.

Door artrose ontstaat er vaak een instabiliteit van het gewricht. Dit komt doordat door de afbraak van kraakbeen in het gewricht de botuiteinden dichter bij elkaar komen te staan. De banden zijn nog gewend aan de langere afstand en kunnen daarom bijvoorbeeld de knie minder goed stabiel houden. Er kunnen oefeningen worden gedaan om spierkracht rond het gewricht te vergroten zodat deze gedeeltelijk de functie van de banden kunnen overnemen. Deze oefeningen geven meer stabiliteit en kunnen pijnklachten verminderen.

De heup en knie dragen veel gewicht. Bij overgewicht is het daarom raadzaam af te vallen. Hierdoor hebben de gewrichten minder belasting en zullen klachten verder afnemen.

Artrose kan niet volledig worden terug gedraaid. De ontstane schade in het gewricht zal blijven. Bij ernstige pijnklachten kan er wel een heup- of knieprothese worden geplaatst. Vaak is het raadzaam eerst te proberen of oefentherapie Cesar of fysiotherapie een verschil kan maken. Veel wetenschappelijke artikelen hebben namelijk aangetoond dat deze de klachten aanzienlijk kunnen verbeteren.

Oefentherapie Cesar
Ieder lichaam is anders en iedereen beweegt op een andere manier. Met behulp van Oefentherapie Cesar leert u zich bewust te worden van uw eigen bewegingsgedrag. Op deze manier kunt u zelf de klachten helpen voorkomen, verminderen of verdwijnen.

Benieuwd geraakt of ik iets voor u of uw naasten kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met mij op voor een onderzoek. Hierin kan ik onderzoeken of ik iets voor u kan betekenen.

U kunt contact met mij opnemen middels:
  • 06 - 12 60 94 31 
  • martine@oefentherapiedomus.nl

 Meer informatie is te vinden op www.oefentherapiedomus.nl


Bronnen
De volgende bronnen zijn gebruikt om deze blog samen te stellen:
  •          A.N. de Wolf, J.A.M. Mens. Aandoeningen van het bewegingsapparaat. 2005.
  •          J.A.N. Verhaar, J.B.A. van Mourik. Orthopedie. 2008.
  •          www.reumafonds.nl
  •          Vereniging bewegingsleer Cesar.  Richtlijn artrose heup en knie. 2004.


·      

dinsdag 15 april 2014

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Er bestaan verschillende vormen van hoofdpijn. Twee veel voorkomende soorten van hoofdpijn zijn migraine en spanningshoofdpijn. Over deze laatste vorm zal ik vandaag schrijven. Hieronder kunt u in een tabel vinden met de verschillen tussen migraine en spanningshoofdpijn. Dit kan u helpen om te bepalen of u een van beide vormen heeft.



Het ontstaan van spanningshoofdpijn
Het woord spanningshoofdpijn pretendeert dat de hoofdpijn ontstaat door spanningen en stress. Hoewel dit wel een van de oorzaken kan zijn hoeft dit niet altijd op te gaan. Het woord spanning staat voor de spanning op de spieren die van de schouders, hals en nek naar het hoofd lopen.  Deze spieren zijn meer gespannen dan normaal (hypertoon) en doordat deze vast hechten aan het schedel veroorzaken ze een drukkend of klemmend gevoel rondom het hoofd. Ook kunnen deze spieren een stijf en/of pijnlijk gevoel van de nek en schouders met zich mee brengen.

De volgende factoren maken de kans op spanningshoofdpijn groter:
  • Oververmoeidheid
  • Een verkeerde houding
  • Psychische spanningen

63% van de mensen krijgt in het leven te maken met spanningshoofdpijn. Bij 3% van de mensen betreft het chronische hoofdpijn. Deze pijn is minstens vijftien dagen per maand aanwezig voor een periode langer dan zes maanden. Vooral voor deze laatste vorm is het belangrijk iets aan de klachten te doen omdat deze op lange termijn depressiviteit kunnen veroorzaken. De kans op het krijgen van spanningshoofdpijn neemt af naar mate u ouder wordt.

De invloed van een verkeerde houding op spanningshoofdpijn
De spieren die zich vasthechten aan de schedel zijn gespannen. Dit komt in veel gevallen door een verkeerde houding. Hierbij wordt de focus gelegd op de stand van de schouders, de nek en het hoofd. Belangrijk om te noemen is dat de stand van deze gewrichten voor een groot gedeelte wordt beïnvloed door de stand van het bekken en de rug. Daarom zal er bij het aanpassen naar het gehele lichaam moeten worden gekeken.

In het plaatje hieronder is dit laatste goed te zien. De eerste persoon heeft een ideale houding welke te herkennen is aan een lichte holling in de onderrug en een lichte bolling in de bovenrug. De loodlijn loopt recht door het hoofd en het lichaam. De volgende drie personen hebben een verkeerde houding. De nek is meer voorover gebogen en het hoofd is meer voor de loodlijn. Dit maakt de spanning op de nek- en schouderspieren groter en de kans op spanningshoofdpijn hiermee ook.


Hier zijn nog een aantal voorbeelden waarbij de spanning op de spieren verhoogd kan zijn:
  • Schoudertoppen staan naar voren.
  • Schouders worden regelmatig naar boven getrokken, vooral bij het optillen van dingen of bewegingen met de arm boven schouderhoogte.
  • Het hoofd staat niet in het midden maar hangt bijvoorbeeld iets naar rechts.
  • Heel het lichaam buigt mee tijdens het schrijven.
  • Uw kussen is niet de juiste hoogte.


Er zijn nog veel meer voorbeelden te noemen. Elk lichaam is anders en iedereen beweegt ook anders.

Wat kunt u doen om de klachten te verminderen


Verbeteren van uw houdings- en bewegingspatroon.
  • Veel afwisselen van verschillende houdingen en bewegingen.
  • Focussen op een goede stand van de rug, schouders, nek en hoofd.


Hier zijn enkele oefeningen te zien die kunnen helpen bij de doorbloeding van uw nek- en schouderspieren.
 




























Kijk uit met het nemen van pijnstillers. Wanneer u deze te lang en te geregeld neemt kan medicatieafhankelijke hoofdpijn ontstaan. 

Oefentherapie Cesar
Ieder lichaam is anders en iedereen beweegt op een andere manier. Met behulp van Oefentherapie Cesar leert u zich bewust te worden van uw eigen bewegingsgedrag. Op deze manier kunt u zelf de klachten helpen voorkomen, verminderen of verdwijnen.

U kunt contact met mij opnemen:
  • 06 - 12 60 94 31 
  • martine@oefentherapiedomus.nl


 Meer informatie is te vinden op www.oefentherapiedomus.nl


Bronnen
De volgende bronnen zijn gebruikt om deze blog samen te stellen:
  • J.A.H. Eekhof, A. Knuistingh Neven. Spanningshoofdpijn. 2003
  • M.J. Sorbi, S.J. Swaen. Protocollaire behandeling van patiënten met migraine en spanningshoofdpijn.2004.
  • NHG-standaard Hoofdpijn. 2014.
  • Folder Spanningshoofdpijn. VvOCM.
  • F.P. Kendall, E. Kendall McCreary, P.G. Provance, M.M. Rodgers, W.A. Romani. Spieren test en functies. 2008.













dinsdag 8 april 2014

Welkom!

Welkom op de blog van Oefentherapie praktijk Domus. Mijn naam is Martine van Kaathoven, ik ben de oefentherapeut Cesar van de praktijk. Vandaag zal ik jullie wat vertellen over de achtergrond van deze blog zodat we vanaf volgende week echt van start kunnen!

Oefentherapie Cesar, wat is dat?
Oefentherapie Cesar is een paramedische behandelmethode. Deze therapievorm is gericht op het behandelen en voorkomen van klachten ten gevolge van een verkeerd houdings- en bewegingspatroon, al dan niet veroorzaakt door een bepaalde aandoening.
In het onderzoek analyseert de oefentherapeut uw lichaamshouding en de manier van bewegen in het dagelijks leven. Daarbij wordt niet alleen naar de klacht gekeken, maar naar het hele lichaam, de omgeving en de persoonlijkheid.


Door middel van bewustwording, oefeningen, kennis en het verbeteren van uw bewegingsgedrag leert u zelf de klachten  te laten verdwijnen, verminderen en/of te voorkomen.

Meer informatie over oefentherapie kunt u vinden op mijn website: www.oefentherapiedomus.nl



Waarom een blog?
Hierboven heb ik al geschreven dat bewustwording en kennis een groot gedeelte van de therapie vormen. Wanneer u zelf meer kennis krijgt over uw gezondheid, mogelijke aandoeningen en wat u hieraan kunt doen kunt u hierop inspelen. Ik vind het erg belangrijk dat personen zelf weten wat zij aan klachten kunnen doen, zo zijn er minder behandelingen nodig en kunnen we de kosten voor de gezondheidszorg zo laag mogelijk houden. 



Hoe vaak kan ik een bericht verwachten?
De eerste periode zal ik eenmaal per maand een bericht posten. Dit bericht telt eigenlijk niet mee omdat het inhoudelijk niet gericht is op gezondheid. Daarom zal ik volgende week een uitzondering maken en nog een bericht posten.

Wat kan ik verwachten van de inhoud van de blog?
Elke maand zal een bepaalde klacht aan het bewegingsapparaat centraal staan. Ik zal informatie geven over deze klacht op basis van bestaande kennis, wetenschappelijke literatuur en mijn ervaringen als oefentherapeut Cesar. Uiteraard zal deze informatie ook enkele adviezen bevatten zodat u zelf aan de slag kan.

U kunt altijd zelf een klacht aan het bewegingsapparaat aandragen. Hier zal ik dan aandacht aan besteden in een van mijn volgende berichten!

Op de hoogte blijven?
Wanneer u steeds op de hoogte wilt blijven van deze blog kunt u zich abonneren. Een link van deze blog zal ook steeds worden getoond op de facebookpagina van Oefentherapie praktijk Domus. Op de hoogte blijven van berichten kan dus ook door deze pagina te 'vind ik leuk' en!
  

Heel erg bedankt voor het lezen van mijn eerste blogbericht, ik hoop dat er velen mogen volgen. Volgende week mijn eerste inhoudelijke bericht! Suggesties zijn altijd welkom.