dinsdag 15 april 2014

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Er bestaan verschillende vormen van hoofdpijn. Twee veel voorkomende soorten van hoofdpijn zijn migraine en spanningshoofdpijn. Over deze laatste vorm zal ik vandaag schrijven. Hieronder kunt u in een tabel vinden met de verschillen tussen migraine en spanningshoofdpijn. Dit kan u helpen om te bepalen of u een van beide vormen heeft.



Het ontstaan van spanningshoofdpijn
Het woord spanningshoofdpijn pretendeert dat de hoofdpijn ontstaat door spanningen en stress. Hoewel dit wel een van de oorzaken kan zijn hoeft dit niet altijd op te gaan. Het woord spanning staat voor de spanning op de spieren die van de schouders, hals en nek naar het hoofd lopen.  Deze spieren zijn meer gespannen dan normaal (hypertoon) en doordat deze vast hechten aan het schedel veroorzaken ze een drukkend of klemmend gevoel rondom het hoofd. Ook kunnen deze spieren een stijf en/of pijnlijk gevoel van de nek en schouders met zich mee brengen.

De volgende factoren maken de kans op spanningshoofdpijn groter:
  • Oververmoeidheid
  • Een verkeerde houding
  • Psychische spanningen

63% van de mensen krijgt in het leven te maken met spanningshoofdpijn. Bij 3% van de mensen betreft het chronische hoofdpijn. Deze pijn is minstens vijftien dagen per maand aanwezig voor een periode langer dan zes maanden. Vooral voor deze laatste vorm is het belangrijk iets aan de klachten te doen omdat deze op lange termijn depressiviteit kunnen veroorzaken. De kans op het krijgen van spanningshoofdpijn neemt af naar mate u ouder wordt.

De invloed van een verkeerde houding op spanningshoofdpijn
De spieren die zich vasthechten aan de schedel zijn gespannen. Dit komt in veel gevallen door een verkeerde houding. Hierbij wordt de focus gelegd op de stand van de schouders, de nek en het hoofd. Belangrijk om te noemen is dat de stand van deze gewrichten voor een groot gedeelte wordt beïnvloed door de stand van het bekken en de rug. Daarom zal er bij het aanpassen naar het gehele lichaam moeten worden gekeken.

In het plaatje hieronder is dit laatste goed te zien. De eerste persoon heeft een ideale houding welke te herkennen is aan een lichte holling in de onderrug en een lichte bolling in de bovenrug. De loodlijn loopt recht door het hoofd en het lichaam. De volgende drie personen hebben een verkeerde houding. De nek is meer voorover gebogen en het hoofd is meer voor de loodlijn. Dit maakt de spanning op de nek- en schouderspieren groter en de kans op spanningshoofdpijn hiermee ook.


Hier zijn nog een aantal voorbeelden waarbij de spanning op de spieren verhoogd kan zijn:
  • Schoudertoppen staan naar voren.
  • Schouders worden regelmatig naar boven getrokken, vooral bij het optillen van dingen of bewegingen met de arm boven schouderhoogte.
  • Het hoofd staat niet in het midden maar hangt bijvoorbeeld iets naar rechts.
  • Heel het lichaam buigt mee tijdens het schrijven.
  • Uw kussen is niet de juiste hoogte.


Er zijn nog veel meer voorbeelden te noemen. Elk lichaam is anders en iedereen beweegt ook anders.

Wat kunt u doen om de klachten te verminderen


Verbeteren van uw houdings- en bewegingspatroon.
  • Veel afwisselen van verschillende houdingen en bewegingen.
  • Focussen op een goede stand van de rug, schouders, nek en hoofd.


Hier zijn enkele oefeningen te zien die kunnen helpen bij de doorbloeding van uw nek- en schouderspieren.
 




























Kijk uit met het nemen van pijnstillers. Wanneer u deze te lang en te geregeld neemt kan medicatieafhankelijke hoofdpijn ontstaan. 

Oefentherapie Cesar
Ieder lichaam is anders en iedereen beweegt op een andere manier. Met behulp van Oefentherapie Cesar leert u zich bewust te worden van uw eigen bewegingsgedrag. Op deze manier kunt u zelf de klachten helpen voorkomen, verminderen of verdwijnen.

U kunt contact met mij opnemen:
  • 06 - 12 60 94 31 
  • martine@oefentherapiedomus.nl


 Meer informatie is te vinden op www.oefentherapiedomus.nl


Bronnen
De volgende bronnen zijn gebruikt om deze blog samen te stellen:
  • J.A.H. Eekhof, A. Knuistingh Neven. Spanningshoofdpijn. 2003
  • M.J. Sorbi, S.J. Swaen. Protocollaire behandeling van patiënten met migraine en spanningshoofdpijn.2004.
  • NHG-standaard Hoofdpijn. 2014.
  • Folder Spanningshoofdpijn. VvOCM.
  • F.P. Kendall, E. Kendall McCreary, P.G. Provance, M.M. Rodgers, W.A. Romani. Spieren test en functies. 2008.













Geen opmerkingen:

Een reactie posten